lauantai 10. tammikuuta 2015

Orwell, luoti ja huumori

Eläinten vallankumous ja 1984 ovat hienoja ja minullekin tärkeitä romaaneja. Parasta Eric Blairin a.k.a. George Orwellin tuotannossa ovat kuitenkin hänen esseensä ja asiaproosansa. Niissä hänen uniikki tapansa katsoa maailmaa ja hänen hiekkapaperinkuiva satiirinen huumorinsa pääsevät parhaiten esiin. 

Etenkin Espanjan sisällissodasta kertova klassinen sotareportaasi Homage to Catalonia on täynnä unohtumattomia satiirisia heittoja. Saatuaan osuman Francon joukkojen tarkka-ampujan luodista, Orwell kuvaa ensituntemuksiaan seuraavaan tyyliin: 
”This ought to please my wife, I thought; she had always wanted me to be wounded, which would save me  from being killed when the great battle came.”
Tässä vaiheessa Orwell ei vielä omien sanojensa mukaan ollut ymmärtänyt, että luoti oli mennyt läpi hänen kaulastaan ja oli ollut vähällä lävistää hänen kaulavaltimonsa. Vasta kuultuaan sairaalassa tarkemmat yksityiskohdat, hän oli ymmärtänyt sen, kuinka lähellä kuolemaa hän oli käynyt. Useat lääkärit olivat saapuneet ihmettelemään hänen haavaansa ja todenneet kuin yhdestä suusta, että tämän onnekkaampaan miestä ei ole maan päällä. Heidän argumenttinsa eivät täysin vakuuttaneet Orwellia.
”No one I met at this time – doctors, nurses, practicantes, or fellow-patients – failed to assure me that a man who is hit through the neck and survives it is the luckiest creature alive. I could not help thinking that it would be even luckier not to be hit at all."
Homage to Cataloniassa on pitkä selostus Orwellin tuntemuksista heti ammutuksi tulemisen jälkeen, koska hänen mielestään ammutuksi tuleminen oli niin kiinnostava kokemus, että se ansaitsi tarkan selostuksen. Koko tapauksen unohtumattomimmat lauseet on kuitenkin kirjoittanut Orwellin joukko-osaston johtaja George Kopp, joka oli tullut tarkastamaan Orwellin tilanteen välittömästi ampumisen jälkeen ja kiteyttänyt tilanteen olennaisimmat faktat raporttiinsa seuraavasti.
"Breathing absolutely regular. Sense of humour untouched."
Orwell ei ollut Shakespeare, ei universaali nero, ei englanninkielen mestari, kuten Timothy Garton Ash toteaa hienossa esseessään Orwell in Our Time, mutta hän oli lahjomaton totuuden etsijä ja tarkka havainnoija. Hän näki läpi tyhjän puheen, oli koko elämänsä ajan huomattavasti paremmin suojautunut paskanjauhtantaa kuin luoteja vastaan. Satiirillaan hän pystyi rikkomaan illuusioita ja tekemään vallanpitäjien kaksoispuheen näkyväksi. 'Big Brother', 'newspeak', 'doublethink', kaikki Orwellin luomia käsitteitä, kaikki yhä jatkuvassa käytössä.

Orwell ei kuitenkaan ollut mikään South Park -tyyppinen tyhjännauraja, sillä vaikka hän oli mestarillinen satiirikko ja kuvien kaataja, hän myös uskalsi naiivisti seistä niiden arvojen takana joita piti tärkeinä. Hän onnistui yhdistämään kyynisyyden ja naiiviuden, jota David Foster Wallace on pitänyt ainoana keinona vapautua kaiken tyhjäksi tekevän ironisuuden kahleista. Ihanne tasa-arvoisesta yhteiskunnasta oli yksi Orwellin johtotähdistä. Se ajoi hänet myös sotimaan Espanjaan, joka koitui hänelle lähes kuolemaksi. Sota mursi monet hänen illuusioistaan, muttei kuitenkaan kyynistänyt häntä, tai tappanut hänen uskoaan ihmisyyteen, vaan ainoastaan kirkasti hänen eetostaan kirjailijana.
”Every line of serious work I have written since 1936 has been written, directly or indirectly, against totalitarianism and for democratic Socialism, as I understand it.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti